Superstructure Repair

Cedar Villa, Banbury

Project

A Georgian villa constructed from 500 mm thick random sandstone with a hipped roof and a rendered finish.

The original house had been built on clay soils with shallow footings, the flank walls had settled and all original elevations and exhibited subsidence related cracking. A more recent brick cavity wall extension to the full length of the rear was unaffected.

The building was built without quoin stones to the external corners and had weak and weathered mortar joints where exposed.

Solution

The Bersche-Rolt engineer designed a scheme utilising the installation of Bersche-Rolt masonry reinforcement to repair and strengthen the front and side elevations of the original building. The corners were also reinforced internally and externally, using core drilling techniques to strengthen the corner piers.

Cracks were ground out and injected with Bersche-Rolt bonding mortar.

Project Details

  • Solution:

    Superstructure Repair

  • Completion Date:

    2012

  • Location:

    South East

Sub Solutions

Masonry Reinforcement
Historic Restoration
CHAS
RISQS
Constructionline
Concrete Repair Association
INCA
ISO 9001
ISO 14001